7 gode råd til at skabe psykologisk tryghed på arbejdspladsen
Psykologisk tryghed på arbejdspladsen: Nøglen til trivsel og effektivitet
Psykologisk tryghed på arbejdspladsen er blevet et centralt emne i både private og offentlige organisationer, og det er let at forstå hvorfor.
Et team, der har modet til at ytre sig, er mere effektivt, mere kreativt, mere samarbejdende og mere modstandsdygtigt, end et team der holder deres viden, synspunkter og spørgsmål tilbage. Og så er det langt mere tilfredsstillende at gå på arbejde, når man trygt kan møde op som den, man er.
Som erhvervscoach ser jeg ofte, hvordan netop denne form for tryghed kan være en game changer for både ledere og teams. Men hvad er psykologisk tryghed, hvordan skaber man den, og hvorfor er den så vigtig?
Hvad er psykologisk tryghed, og hvad er det ikke?
Psykologisk tryghed er et begreb, der blev introduceret af Professor Amy Edmonson i 1999. Det beskriver et miljø, hvor medarbejdere tør komme med nye idéer, stille spørgsmål, sige fra og indrømme fejl uden frygt for at blive udskammet eller straffet.
Psykologisk tryghed ikke er det samme som at undgå konflikt eller kritik. Det handler ikke om at skabe et miljø, hvor I altid har det rart. Der skal være plads til uenigheder og konstruktiv feedback – det er sådan, teams lærer og udvikler sig.
Nøglen til psykologisk tryghed er at få erfaring med at reparere relationen, når I er gået skævt af hinanden. Når du bidrager maksimalt med alt det gode, du har at byde på, kommer du helt sikkert til at gå skævt af dine kolleger før eller siden. Og hvis du får erfaring med at reparere med dine kollega bagefter, så bliver I med tiden trygge ved at bidrage maksimalt og ved at møde autentisk op.
Hvordan skaber man psykologisk tryghed?
Du bliver aldrig færdig med at skabe psykologisk tryghed. Det er ikke en kampagne eller et projekt, men gode vaner, der skal indarbejdes hos både ledere og medarbejdere. Utryghed opstår nemlig helt naturligt mellem os og inde i os hver især hele tiden - sådan er mennesker og organisationer indrettet.
Til gengæld kan din indsats gøre en kæmpe forskel både menneskeligt og forretningsmæssigt. Som erhvervscoach hjælper jeg virksomheder med at udvikle ledere, der kan bygge denne tryghed ved at være åbne, tilgængelige og lydhøre.
5 ting vi arbejder med i coaching om psykologisk tryghed
Rummelighed: Øg din egen rummelighed. Arbejd på at holde hovedet koldt og hjertet varmt i situationer, som ellers ville gøre dig utålmodig, pinligt til mode eller utryg.
Fremhæv forskellighed: Lyt særligt godt efter når nogen har modet til at sige noget svært eller upopulært og støt det, der bliver sagt, indtil du kan mærke, at det har fået en fair chance. Læg mærke til om alle er lidt for enige og bed i så fald om alternative perspektiver. Anerkend dem, der har modet til at møde op på arbejde med en personlig attitude.
Undgå skyld og skam: Hvis fejl bliver set som noget negativt, vil medarbejdere holde sig tilbage. Se i stedet fejl som en læringsmulighed. Læg mærke til om I har det med at udskamme bestemte holdninger eller bestemte måder at være på.
Led med varme: Menneskelige relationer skal være varme hvis vi skal trives og turde være os selv i dem. Vi ved det godt, men vi glemmer det af og til når vi går på arbejde. Tag din empati, hjælpsomhed og forståelse med i tasken.
Reparér: Giv plads til at afstemme med hinanden når der har været en svær situation i dit team. Gå selv forrest ved at indrømme dine fejl og give undskyldninger, når de er berettigede
Selvom intentionerne kan være gode, er der flere fælder, man skal undgå, når man arbejder med psykologisk tryghed på arbejdspladsen.
6 almindelige vaner, der IKKE skaber psykologisk tryghed
Sarkasme: Humor er livsvigtigt, også på arbejdspladsen. Men sarkasme gør gode miner til slet spil, fordi det på overfladen er humor, men indenunder altid indebærer et element af udskamning.
At pege fingre: Det kan være fristende at snakke dårligt om fx. ledelsen, HR, finans eller andre, der ikke er til stede. Det styrker måske jeres følelse af fællesskab og giver jer et frigørende grin, men samtidig skaber I en frygt i jeres eget team for at blive bagtalt på samme måde.
Konfliktfrihed: Selv om det her og nu er rart, er det i længden ikke trygt at være i et fællesskab, hvor dårlig stemning er forbudt. Uenighed og konflikt er nødvendige for et trygt team - det afgørende er at I lærer, hvordan I kommer godt videre
Påtvunget kropssprog: Hvis du prøver at se åben og empatisk ud, men i virkeligheden er vred, så sender du forvirrende signaler til dine kolleger. Det skaber generelt større tryghed over tid, hvis du melder klart ud når du er vred, bange eller ked af det, i stedet for at skjule det
Tryghed for dig er ikke tryghed for alle: Hvad der skaber tryghed for én person, kan virke truende for en anden. Derfor er det vigtigt at undersøge trivslen i teamet selv når du synes, det fungerer godt, og være åben for forskellige behov
‘Det går nok over af sig selv’: Ubehagelige situationer går rigtigt nok over af sig selv, men hvis I ikke taler om dem, så skaber det en utryghed i teamet når lignende situationer igen nærmer sig. Tal om det ubehagelige - det giver psykologisk tryghed
Hvorfor er psykologisk tryghed vigtigt?
Psykologisk tryghed er fundamentet for læring, innovation og vækst i enhver organisation. Når I føler jer trygge, er I mere tilbøjelige til at dele jeres viden, udfordre status quo og foreslå forbedringer. I arbejder bedre sammen, har bedre samtaler og løser problemerne sammen på kreative måder, som ingen af jer ville kunne have klaret alene.
Et godt arbejdsmiljø, hvor psykologisk tryghed er i højsædet, fører til øget engagement, bedre trivsel og højere produktivitet. Modsat kan en arbejdsplads uden psykologisk tryghed føre til stress, udbrændthed og høj personaleomsætning.
Hvis ansvar er det at skabe psykologisk tryghed på arbejdspladsen?
Ansvaret for at skabe psykologisk tryghed ligger både hos ledelsen og hos medarbejderne. Som ledere har du en afgørende rolle i at forme den kultur, der skaber tryghed. Og som medarbejderne bidrager du også ved at bestræbe dig på at være autentisk og rummelig.
Som erhvervscoach arbejder jeg med begge parter for at sikre, at hele organisationen bevæger sig i retning af en kultur, hvor alle kan trives.
Ledelsen har en særlig rolle i at skabe og vedligeholde en kultur, hvor åbenhed og sårbarhed er acceptable, ved at fremme dialog, være tilgængelige og lytte aktivt til medarbejderne.
Ledere bør skabe rum for, at fejl ses som læringsmuligheder, og at diversitet i holdninger bliver værdsat. Samtidig spiller medarbejderne også en afgørende rolle ved at bidrage til en rummelig kultur, hvor de tør være autentiske, støtte hinanden og deltage aktivt i konstruktive samtaler.
Ved at være bevidste om egne reaktioner og være åbne for feedback kan de være med til at skabe et miljø, hvor alle føler sig trygge ved at bidrage.
Som erhvervscoach arbejder jeg med både ledere og medarbejdere for at sikre, at hele organisationen bevæger sig i retning af en kultur, hvor alle trives og tør ytre sig frit.
Psykologisk tryghed er ikke blot en ledelsesopgave; det er en fælles indsats, hvor alle i organisationen har en rolle at spille for at skabe et miljø, hvor samarbejde, innovation og læring kan blomstre.
7 gode råd til at bidrage til psykologisk tryghed på arbejdspladsen som medarbejder og leder
Vær dig selv: Du er ansat fordi du har noget unikt at byde på. Tro på det, læn dig ind og bidrag med alt det gode, du har med
Stil de dumme spørgsmål: De spørgsmål, vi ikke tør stille, fordi vi føler, at vi burde vide det, er de vigtigste at stille. Den, du spørger, føler sig lyttet til. Og de andre får mod til selv at spørge
Mød op fysisk: Kom ind på kontoret når der er mulighed for at møde dine kolleger fysisk. Her har du den bedste mulighed for at skabe gode relationer
Stop med at multitaske: Hvis du fx skriver mails eller kigger på din telefon, når I holder møde, skaber du utryghed hos de mennesker, der taler. Du synes måske, du er god til at skjule det, men alle bemærker det, bevidst eller ubevidst
Tag konflikterne: Tag uoverensstemmelserne når de opstår. De kan og skal ikke undgås. Hvis I taler respektfuldt sammen og reparerer bagefter, kan konflikterne styrke Jeres tryghed
Dyrk det anderledes: Lyt til det upopulære synspunkt. Spis frokost med den kollega, der ofte spiser alene. Giv opbakning til dem, der tør læne sig ud
Vær en god kollega: Dyrk din hjælpsomhed, rummelighed og varme
5 gode bonus-råd til lederen, der vil skabe psykologisk tryghed på arbejdspladsen som leder
Undgå pressede agendaer: Når I mødes, skal der være god tid til samtale. Hvis du pakker agendaen hårdt, får du ikke bragt teamets diversitet i spil. Og hvorfor så overhovedet mødes? Dette gælder især ved online-møder
Skab fysiske mødemuligheder: Sørg for at dit team har en social rytme. Faste begivenheder med fysisk fremmøde giver Jer tid og lejlighed til at lære hinanden at kende
Inviter de tavse til at tale: Inviter de tavse ind i samtalen. Stil et ekstra spørgsmål til det upopulære synspunkt. Ros især modet til at læne sig ind i samtalen
Moderer din autoritet: Lad det være tydeligt, når der er noget, du vil bestemme. Det har du ret til. Lad det også være tydeligt når der er noget, du ikke vil bestemme. Det får det bedste frem i dine medarbejdere. Skru ned for din trang til at have indflydelse - fyld så meget som nødvendigt og så lidt som muligt
Gå foran med et godt eksempel: Bestræb dig på at følge disse råd og indrøm det når det ikke lykkes
Er der dele af det hér, som du kunne have gavn af at arbejde med i et forløb med lederudvikling eller executive coaching? Tag kontakt i dag og lad os finde tid til at tale om det, du gerne vil arbejde med: